onsdag 27 februari 2013
Vårens nyheter.
Ja, då var våren äntligen på väg till vårt avlånga land. Snart kan vi lägga den gråa och trista vintern bakom oss och se fram emot ljusare tider. Och det är inte bara värmen och solen som visar sig, utan också en del nyheter i parfymvärlden. Det som kan sammanfatta vårens mest intressanta lanseringar för män är att det handla om mörka och mustiga dofter. Det handlar alltså inte om några så kallade sommardofter eller sommarvarianter av existerande parfymer. Det är väl kanske lite tidigt att lansera sommardofter än, men det är ändå lite lustigt att det kommer tunga dofter på vårkanten. Det är ju mer brukligt att denna typen av parfymer lanseras på hösten/vintern.
Versace Eros är en av vårens mest intressanta och efterlängtade lanseringar. Detta är den första herrdoften att lanseras av Versace på fem år och förväntningarna har varit stora. Inte minst så har den påkostade och intensiva reklamkampanjen med en manlig modell, klädd som en grekisk gud, haft en stor genomslagskraft.
Mintolja, gröna äpplen, citron är några noterna och på pappret är denna doft mycket intressant. Så här långt så har parfymen släppts i Italien och i övriga Europa (däribland Sverige), är säljstarten den 11 mars. Recensionerna av denna doften har hittlls varit mycket varierande och detta kan tyda på att doften tillhör den kategori "älska den/ hata den".
Gucci Guilty Black är ytterligare än i doftfamiljen Guilty. 2011 kom Guilty Intense som var en mustigare version av originalet. Och nu är det alltså dags igen och även denna gången har man svartat ner doften och gjort den mörkare och kyligare. Koriander, lavendel, cedar, patchouli finns med i denna blandningen. Helt ärligt så känns det inte alltför upphetsande över ytterligar en Guilty variant, men man ska ju inte dömma förränns man har testat den.
Armani Eau Homme/ Armani Eau De Nuit är vårens roligaste lanseringar. Äntligen har Armani dammat av sin absoluta klassiker, Eau Pour Homme och dessutom tagit fram en ny variant. Armani har på senare år blivit ett rätt tråkigt parfymhus med populära men i grunden tråkiga dofter som har gått under namnet Armani Code. Jag har verkligen försökt att förstå vad det är med dessa dofter som gör dom så populära och sådana bästsäljande parfymer. Dom ger mig ingenting och känns väldigt flyktiga i sin karaktär. Jag har bekanta som har köpt dessa Code dofter och de klagar på att doften försvinner efter bara nån timme. När det gäller den klassiska Eau Pour Homme, så är det en mycket välgjord parfym, som vill beskriva den självsäkra mannen, som tar sin omvärld med storm. Den nya varianten Eau De Nuit är en mustigare och mörkare variant som vill tränga ned i djupet av parfymens doftnoter. Det är den här man sprutar på sig när man svidar om till fest och vill ge omgivningen ett budskap av sjölvförtroende och en viss mystik.
Samtliga av dessa parfymer finns på min inköpslista och mer omfattande inlägg om dessa kommer under våren.
måndag 18 februari 2013
Klassiker del 2
Här kommer ytterligare några klassiker, som har satt en standard för hur en manlig doft ska trollbinda sin omgivning, med sina maskulina inslag och sin självkänsla. Återigen så gäller detta dofter som fortfarande är i produktion och finns i handeln idag.
Chanel Pour Monsieur (1955), är en äkta klassiker när det gäller herrdofter. Det var den ända herrparfymen som skapades av Coco Chanel själv (med hjälp av Henri Robert), och skulle vara en hyllning till de män som vistades i hennes närhet. Formulan ska enligt Chanel vara helt oförändrad sedan lanseringen. Detta är en väldigt intressant doft som är väldigt manlig men känns ändå inte gubbig eller mossig på nåt sätt. Det är faktiskt en ganska frisk skapelse som känns lekfull och lite mystisk i sin komposition. Doften växer också under tiden man har den på sig och utvecklas hela tiden och har en mycket bra hållbarhet på huden. Man får hela tiden lite pustar av doften som passar lika bra en varm sommardag som en kall vinterdag. En lat dag på en uteservering eller en mysig kväll framför brasan. Alltid rätt. Doften innehåller noter av citron, kardemumma, ekmossa, trä och vetiver.
Chanel Pour Monsieur Concentrée (1989), är en senare skapelser där Coco Chanel inte var inblandad. Denna doft skapades med sin föregångare som grund, men har fått en ljusare ton och här har man lagt till en mustigare bas. Detta gör den lite mer vintrig i sin form och är inte lika rätt i alla lägen. Den är rikare i sina doftnoter och passar bättre på kvällstid. Personligen anser jag att denna skapelse är en mera vuxen doft som har kvar sin mystik, men som har förlorat lekfullheten. Jag har dock bekanta som föredrar denna jämfört med originalet, så smaken är ju delad. I denna doft finns det noter av mandarin, lavendel, kardemumma, ekmossa, vetiver och vanilj.
Dior Eau Sauvage (1966), är Diors riktiga manliga klassiker, som har burits av många kända män och faktiskt också kända kvinnor. En citrusbaserad doft med noter av citron, basilika, bergamot, kummin, lavendel, jasmin, ros, koriander samt noter av trä. Detta är en lätt och fruktig doft som samtidigt är mycket manlig i sin framtoning. Denna doft används som en sorts referensdoft av många när det gäller herrparfym. Man skulle kunna säga att den spelar i sin egen division och är inte lik någon annan.
Det går dock inte att förneka att detta är en doft som har trollbundit män och kvinnor ända sedan den lanserades 1966. Jag rekommendera alla män att sniffa lite extra på denna nästa gång ni befinner er i en parfymbutik. Det kan bli kärlek vid första sniffen, men se upp så att inte flickvännen sno den.
Pasha De Cartier (1992). Detta är den yngsta doften i sällskapet, men den känns ändå som en riktig klassiker. Den har inte mycket gemensamt med dagens parfymer och med sina friska inslag så står den ut i dagens parfymvärld. Det franska ur och juvelhuset Cartier lanserade sin första herrdoft 1981 och har sedan dess skapat flera klassiska herrparfymer. Detta är alltså en yngre skapelser, men den bygger på 80-talets dofter som ofta hade mycket karaktär och personlighet. Den lanserades i en tid då modevärlden stod med ena benet i det glada 80-talet, och det andra i det mer allvarliga 90-talet. Många av de herrparfymer som lanserades i början av 90-talet har det gemensamt att de ofta är väldigt speciella i sin komposition. Många av dom var starka dofter med mycket karaktär. Vem minns inte omklädningsrummen i högstadiet där hormonstinna killar sprajade dessa dofter över hela kroppen. Många av dessa parfymer har fått en annan formula idag eftersom dess skapare äger recepten och inte modehusen som har dem sitt namn. När det gäller Pasha De Cartier så är formulan fortfarande densamma. Lavendel, apelsin, mint, koriander, patchouli och ekmossa är några av doftens noter. Jag tycker det är svårt att få nåt riktigt grepp om denna doft. Det finns många som älskar den, men jag kan inte känna några större kärleksvibbar när jag har den på mig. Jag tycker den är lite för slätstruken och "perfekt" i sin komposition. Här finns inget som sticker ut. Flaskan är dock väldigt stilig och alla nyfikna gäster, som bara måste titta in i badrumsskåpet skulle säkert blir imponerande av en sådan flaska.
Lavendel, ros, patchouli, vanilj bergamot samt amber är några av noterna i denna doft. Det är stilfull parfym som berättar en historia om den elegante mannen, som sitter i sin läderfåtölj och njuter av en god cognac samtidigt som han drar ett bloss på sin cigarr. Denna doft kan vara svår att få tag på i Sverige. Bästa sättet är nog att försöka hitta den på nätet. Detta är faktiskt en parfym som man med gott samvete kan köpa utan att man har luktat på den eftersom den ofta är mycket prisvänlig.
Nästa gång ni befinner er i en parfymbutik så letar gärna efter dessa klassiker och testar er fram. Jag tror ni kommer bli överraskade över att de håller måttet än idag. Faktum är att många av dom är betydligt intressantare än dagens slätstrukna parfymer.
fredag 8 februari 2013
En doft av Italien
Om man ska beskriva hur ett soligt Italien doftar med blommande träd och unga kroppar i rörelser, så kan svaret bli Acqua Di Parma. Företagen startade sin produktion av dofter i Parma och lanserades redan 1916. Acqua Di Parma Colonia som deras första doft hette, var från början en parfym som man sprutade på näsdukar för män. Doften blev snabbt ett signum för Italiensk elegans och fick ett stort genomslag i både Europa och Amerika. Många kändisar har sprutat sig med Aqcua Di Parma när de har strövat ner för den röda mattan. Cary Grant, Ava Gardner, David Niven och Audrey Hepburn är bara några av de kändisar om har älskat denna doft.
Colonia var alltså den första doften som skapades år 1916. Formulan är i stort sett oförändrad idag och det är en ovanligt fräsch historisk vind, som känns ung och frisk. Ingredienserna är en mix av lavendel, ros, citrus, jasmine och en skvätt mysk. Detta är en doft som man ska spruta på sig när man stiger ur duschen och har en dag på stranden som väntar. Tillsamman med ett par kortbyxor och linne, sandaler och solbrillor. En lättsam doft, som är lagom söt och fruktig och, som förmedlar en slags ledig elegans. Att dessa droppar också är mycket populärt hos kvinnor, som har sniffat länge på mig när jag haft denna på mig är ju inte ett minus direkt.
Colonia Intensa lanserades så sent som 2007 och är en djupare och manligare doft. Här presenteras en djupare och fylligare version av originalet. Detta beror på att man här har blandat i toner av trä (cedar), läder och patchouli. En doft som passar bättre när dagen på stranden lider mot sitt slut och det är dags att svida om till kvällens aktiviteter. Personligen tycker jag att detta är den minst lyckade av Aqcua Di Parmas dofter eftersom den har en lite syntetisk och metallisk underton, som jag har lite svårt för. Å andra sidan så är det överlag väldigt hög klass på alla dofter från Aqcua Di Parma, så denna skapelser är ändå helt okej.
Colonia Assoluta är den androgyne av sällskapets dofter. Kanske är det just därför man blir smått överfallen av kvinnor, som blir som galna när de känner doften av denna brygd. Detta är också just en Unisexdoft som man med lätthet kan dela med sin partner. Det kan nog finnas män som kommer att anse att denna doft är lite väl feminin i sin grundton, men man ska ju som sagt inte underskatta vad en sån här doft kan ha för effekt på omgivningen. Doften lanserades 2003 och innehåller, bergamot, apelsin, citron, jasmine, vetiver, kanel, ekmossa och mysk.
Colonia Essenza är kostymnissen i sällskapet. Den välklädde mannen som sitter på sitt stora kontor och dricker en skvätt whisky och röker en cigarr. Essenza lanserades 2010 och är därför den yngsta i sortimentet för herrar. Toner av bergamot, citron, mandarin, apelsin, grapefrukt, liljekonvalj, ros ackorder, jasmin, patchouli, vetiver och vit mysk . Detta är min absoluta favorit i denna serie dofter. Är helt galen i denna kompositionen av blommor och frukter, som är så manlig i sin utstrålning och som bara skriker elegans. Flaskan som är så läcker i sitt svarta utförande är ju också bara så himla snygg. För mig är detta en komplett doft , som om jag skulle fått frågan vilken doft jag skulle ta med mig till en öde ö, skulle bli just denna.
Aqcua Di Parma var inte helt lätt att hitta i Sverige förr, men på senare år har denna doftserie dykt upp på flera ställen i våra större städer. På nätet har dom också varit tillgängliga ett tag och de senaste året så har också börjat dyka upp på lågpris butikerna. Man kan alltså införskaffa sig dessa underbara dofter till ett överkomligt pris. Och om du befinner dig någon av våra större städer (Stockholm, Göteborg, Malmö, Helsingborg), så tveka inte en sekund på att smita in och provlukta.
onsdag 6 februari 2013
Klassiker del 1
Då var det dags att ta en närmare titt på mera mogna och ålderstigna dofter som länge har varit favoriter hos många män. Dessa dofter har funnits under flera årtionden och tillverkas fortfarande idag även om vissa har fått en ny formula för att passa bättre i det "moderna" samhället. Många av dessa dofter har det gemensamt att de är maskulinitet på flaska. Här finns det inga runda toner och ordet unisex var inte ens uppfunnet. Var man en man så skulle man luktar som en sådan.
Yves Saint Laurent Pour Homme (1971) |
Detta är en komposition av citrus, örter samt inslag av trä. Den kan uppfattas som lite väl vuxen i sin framtoning och är man under 35 så ska man hålla sig undan från denna.
Chanel Antaeus Pour Homme (1981) |
Chanel Antaeus är en personlig favorit bland Chanels utsökta herrdofter. Detta är stil och elegans på flaska. Det är en komposition med många ingredienser som tillsammans skapar en manlig essens. Doften består av basilika, ros, jasmine, patchouli och ekmossa.
Antaeus är en doft som ska bäras med stil och klass tillsammans med en smoking eller i alla fall en struken skjorta och kavaj.
Santos De Cartier från det anrika huset Cartier där de rika och berömda i årtionden har köpt dyrbara smycken. Doften är från 1981 men har fått en lättare formula sen den lanserades. Förr var det en stark doft som hade mycket karaktär. Idag är den en ur vattnad version där man ana hur intensiv den en gång har varit. Doften består främst av trä och kryddor vilket gör den väldigt manlig men samtidigt inte så gubbig som YSL Pour Homme. Den har en fräschare grundton och är lättare att bära än de andra dofterna.
Alla dessa dofter tillverkas fortfarande men trots detta så kan de vara svåra att hitta i de stora parfymkedjorna som finns i våra svenska städer, På nätet finns dom att hitta till humana priser och var inte rädd att satsa på en riktigt manlig klassiker. Du kommer bli överraskad på hur din omgivning kommer att reagera. Dessa dofter är väldigt populära bland kvinnor och utstrålar ofta självförtroende.
Comme des Garcons 2
För att vara ett modehus som har gjort sig kända för att ta fram karakteristiska och speciella dofter som inte riktigt liknar något annat så har man en förvånansvärt dålig fantasi när det gäller att namnge sina skapelser. När denna efterföljaren till Comme des Garcons (1994), skulle lanseras så döpte man den kort och gott till Comme des Garcons 2 (CdG2). Ett föga upphetsande namn alltså men doften är mera intressant och komplex än vad den ger sken av. Dessutom har den väldigt lite gemensamt med sin föregångare.
Att flaskan är i någon form av silvermetallic är faktiskt ganska passande eftersom doften i sig är lite metallisk i sin utformning. Den är betydligt svalare än sin föregångare och innehåller toner av citrusfrukter, patchouli, amber, vetiver och kinesiskt cederträ. Doften är mycket välkomponerad och lätt att bära. Trots att det är en eau de parfum så behöver man inte vara särkilt orolig när man dosera denna doft eftersom den i sin grund är sval och lätt.
Även denna skapelse från Comme des Garcons är en så kallad unisex doft och den flörtar lite med det kvinnliga men bägaren rinner aldrig över. Jag har haft denna doften länge nu och blir alltid lika förvånad över hur många komplimanger man får när man har den på sig. Det är komplimanger från både kvinnor och män så doften är verkligen universell och tilltalar båda könen.
Att flaskan är i någon form av silvermetallic är faktiskt ganska passande eftersom doften i sig är lite metallisk i sin utformning. Den är betydligt svalare än sin föregångare och innehåller toner av citrusfrukter, patchouli, amber, vetiver och kinesiskt cederträ. Doften är mycket välkomponerad och lätt att bära. Trots att det är en eau de parfum så behöver man inte vara särkilt orolig när man dosera denna doft eftersom den i sin grund är sval och lätt.
Även denna skapelse från Comme des Garcons är en så kallad unisex doft och den flörtar lite med det kvinnliga men bägaren rinner aldrig över. Jag har haft denna doften länge nu och blir alltid lika förvånad över hur många komplimanger man får när man har den på sig. Det är komplimanger från både kvinnor och män så doften är verkligen universell och tilltalar båda könen.
tisdag 5 februari 2013
Comme des Garcons
Detta intressanta modehus från Japan grundades 1969 och blev snabbt en udda fågel i modevärlden. Idag är Comme des Garcons ett av de riktigt stora modehusen och har bland annat gjort en klädkollektion för svenska H&M. År 1994 lanserade Comme des Garcons sin första doft som fick äran att bära modehusets namn.
Doften tillhör den orientaliska doftfamiljen med inslag av rökelse och trä. Det är en varm doft som utstrålar en självsäkerhet och manlig elegans omsluten av värmande toner av kanel. En doft som tar plats men som samtidigt aldrig blir för dominant.
Doften ska vara en så kallad unisex doft, men som man behöver man inte bryr sig särkilt mycket om detta eftersom det är en väldigt manlig doft och det finns inget som skvallrar om detta när man har den på sig. Faktum är att detta är en sån där doft som får en att känna sig lite extra manlig och stilig.
Comme des Garcon har idag ett stort utbud av dofter och flera av dom kommer att dyka upp här. Om man är intresserad av dessa dofter så ska det väl kanske påpekas att märket säljs främst av NK i Stockholm och Göteborg, men finns också att köpa på Internet. Priserna kan variera kraftigt så jämför innan du köper.
Doften tillhör den orientaliska doftfamiljen med inslag av rökelse och trä. Det är en varm doft som utstrålar en självsäkerhet och manlig elegans omsluten av värmande toner av kanel. En doft som tar plats men som samtidigt aldrig blir för dominant.
Doften ska vara en så kallad unisex doft, men som man behöver man inte bryr sig särkilt mycket om detta eftersom det är en väldigt manlig doft och det finns inget som skvallrar om detta när man har den på sig. Faktum är att detta är en sån där doft som får en att känna sig lite extra manlig och stilig.
Comme des Garcon har idag ett stort utbud av dofter och flera av dom kommer att dyka upp här. Om man är intresserad av dessa dofter så ska det väl kanske påpekas att märket säljs främst av NK i Stockholm och Göteborg, men finns också att köpa på Internet. Priserna kan variera kraftigt så jämför innan du köper.
måndag 4 februari 2013
Välkommen till Herr Parfym. Hur ska en man lukta egentligen? Ska det vara mörkt och mustigt med toner av musk och trä eller ska det vara ljusa toner av citrusfrukter? Ska doften flörta med det kvinnliga i form av en unisex doft eller ska den vara fräsch i form av en sportig doft? Frågorna är många och det är inte lätt att hitta rätt i denna djungeln. Därför måste man prova sig fram och se vad man trivs bäst med och vilken doft som bäst beskriver ens personlighet. Man brukar ju säga att en man ska ha tre dofter i sitt badrumskåp. En dag/jobb doft som inte ska vara alltför kraftig i sin karaktär. En kvällsdoft som ska ha mycket karaktär och ska få omgivningen att fatta intresse för dig. Den tredje doften är för lediga dagar och en sådan doft ska vara fräsch och lätt.
Är man inte doftfantast som mig så är denna rekommendationen inte så dum.
Är man inte doftfantast som mig så är denna rekommendationen inte så dum.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)