måndag 31 augusti 2015
Viktor & Rolf Spicebomb Extreme
En av mina personliga favoriter och en av sveriges mest sålda herrdoft har ynglat av sig i en starkare eau de parfum version. Viktor & Rolf gör alltså som så många av de andra stora modehusen som under de senaste åren har lanserat starkare versioner av redan etablerade dofter.
Extreme påminner mycket om originaldoften, men har fått lite mer tyngd och pondus. Inslagen av lavendel, svartpeppar, tobak och vanilj skapar en maskulin men samtidigt blommig doft. Flaskan har fortfarande sitt något pubertala utformning av en handgranat, men denna gången är flaskan läckert svart med en guldorange etikett.
Redan förra året kom det en lättare version som gick under namnet Spicebomb Fresh, en doft som var lättare och tunnare i sin komposition. Konstigt nog så kom denna version aldrig till våra nordliga breddgrader. Nu kan man hitta denna och även den nya Extreme på nätet till hyggliga priser. Om du gillar originaldoften så kommer du att älska Extreme som ger en tyngd och mer karaktär åt en redan speciell och välkomponerad doft.
torsdag 2 april 2015
Glad Påsk!
Våren är äntligen på intåg och ett härligt påskfirande står för dörren. En mysig högtid med god mat som man sköljer ner med kryddig snaps och skummande must eller varför inte en mörk öl. Påskäggen är fyllda med godis och förhoppningsvis kommer vårsolen fram och ge oss värme. Detta är också ett perfekt tillfälle att ta fram de lite tyngre dofterna innan de ska byta plats med friska sommardofter. En härligt mustig eau de parfum, eller en kryddig eau de toilette.
Bvlgari Man In Black passar utmärkt till påskens alla festligheter.
Dior Fahrenheit är en klassiker som håller än idag. Finns nu också i en lyxig eau de parfum variant. En varm och krispig doft som omsveper sin omgivning med välbehag.
Carven Vétiver har nu äntligen nått Sverige. Modehuset Carven är altt annat än nytt och med sina gamla anor har dom skapat flera intressanta dofter. Denna gröna doft för män lanserades redan på 50-talet. Nu har den kommit i en nyutgåva som skiljer sig en del från originalet, men det härliga krispiga inslaget av vetiver finns fortfarande kvar.
S.T. Dupont Paris Saint Germain. För dig som ändå vill tjuvstarta sommaren med en lättare doft så kan jag varmt rekommendera denna officiella doft för det franska fotbollslaget PSG. En lätt kryddig doft med inslag av trä och lavendel. En mycket prisvärd parfym som inte alls för tankarna till fotboll utan mer till hur Zlatan skulle kunna tänkas dofta på sin lediga tid. Stilig och sofistikerad, men ändå lite lekfull och frisk.
Glad Påsk!
måndag 16 mars 2015
KLassiker del 3
Då var det åter dags att ta en titt i backspegeln i herrparfymens förlovade värld. Nya dofter lanseras i allt snabbare takt, men det är bara ett fåtal som lyckas hålla sig kvar på marknaden i årtionde efter årtionde. Dessa dofter är dom riktiga klassikerna som fortfarande säljs i stora upplagor världen över. De designerhus som en gång stolt lanserade dessa dofter har för länge sedan gått vidare och överlämnat produktionen till massproducerande parfymindustrier. Många av dessa parfymer finns inte längre med på designhusens officiella utbud av dofter, utan lever vidare ändå och har sin givna plats i parfymhistorien. Fortfarande lever ju många av de män som var med när dessa klassiker lanserades och frågan är vad som kommer hända i framtiden när de som köpte sin första flaska inte längre finns i livet. Kommer en ny generation upptäcka klassikernas elegans och sofistikation, eller kommer dom att försvinna?
Van Cleef & Arpels Pour Homme (1978).
Först ut är en riktig klassiker från det lika klassiska parfymhuset Van Cleef & Arpels. En härligt varm läderdoft som utstrålar en kraftfull blandning av kryddor och en viss ton av tvål och raklödder.
Basilika, bergamot, lavendel, vetiver, trä, ekmossa och mysk samt läder är huvudingredienserna i denna mustiga doft.
Inte en doft för alla kanske då den är mycket kraftig och fyllig. Man kan nog inte komma längre ifrån dagens herrparfymer som i jämförelser ter sig vara utspädda cocktails utan sting. Detta är en doft som kräver lite av dess användare. Man måste ha en stark personlighet för att bära upp denna och en stil att matcha. Det är kanske inte så konstigt att denna doften var en favorit bland många kända och starka personligheter under 70-talet.
Jacques Bogart One Man Show (1980).
En av 80-talets stora herrparfymer hade det självsäkra namnet, One Man Show. Detta är en riktigt stark doft som säkert skulle få många att greppa efter huvudvärkstabletterna. Det märks att ingredienserna i denna är många och de vill alla ha uppmärksamhet. Efter att man sprutat denna på kroppen så kan det kännas som en käftsmäll av blommor, kryddor, läder och trä, men som tur är så lägger sig doften snart och blir behaglig. Har en viss tvålighet över sig som ger den något av en kick.
Bergamot, trä, jasmin, ros, läder, vanilj och patchouli. Denna ska man bära med en viss vaksamhet. Kanske inte när man ska vistas nära andra människor i trånga utrymmen. Utomhus en kall höstdag är väl mer dess rätta element.
Halston Z14 (1974).
Andy Warhols favoritdoft samt en cologne som alla gladeligen sprutade på sig när de skulle festa på det mytomspunna Studio 54. Om 70-talet skulle kunna sammanfattas med en doft så skulle det nog bli denna. En härlig eau de cologne med inslag av kanel, citron, gardenia, vetiver, trä, läder, mysk samt ekmossa. Flaskan är helt anonym utan namn och tillverkare och dessutom finns det fler dofter med exakt likadan flaska så det gäller att titta i botten så man får rätt doft.
Eftersom det är en eau de cologne så har den ju inte så mycket kraft i sig och hållbarheten är inte den bästa. Själv brukar jag använda denna efter en dusch då man man bara är ute efter en lätt doft som förlänger en fräsch känsla.
Versace L'Homme (1986).
Första herrparfymen från Versace är en klassisk doft med klara inslag av trä, citrus, kryddor, läder och vanilj. Kanske den i sällskapet som fortfarande skulle passa in med dagens herrparfymer bäst. Den har en ton av sötma i sig som är mycket tilltalande och lite spännande.
En enkel flaska som känns långt ifrån dagens Versace dofter, vars flaskor är allt annat än enkla i sin utformning. Skulle ni hitta denna i någon parfymhylla så ska ni inte gå förbi utan att ta en sniff på denna klassiker. Jag tror att många skulle bli positivt överraskade.
Givenchy Xeryus Rouge (1995).
Den yngsta parfymen i sällskapet har ändå fått en klassiker stämpel idag. Detta var den första orientala doften för män från Givenchy. Med en härligt röd flaska så har den lyckats att hålla sig kvar som en av de mer intressanta herrdofter på marknaden. En mycket spännande doft som nog aldrig skulle ha lanserats idag. En parfym med inslag av kaktus, afrikansk pelargonia, trä, vit mysk samt grå amber hör väl inte till de vanligaste ingredienserna i en herrparfym direkt.
En doft som sticker ut både med sin ilsket röda flaska samt till flaskans innehåll. Det är nog många som skulle anser denna som alltför annorlunda och konstig. Samtidigt är det kanske just detta som är dess styrka och den som bär den får ju verkligen en doft som sticker ut från mängden. Det gäller bara att våga vara röd och stolt över det.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)